Kas nāk pēc Webb? NASA nākamās paaudzes planētu medību teleskops

Nākotnes kosmosa teleskopi

Kosmosa teleskopu veidošana ir sarežģīts un ilgstošs process, un NASA jau plāno nākamo paaudzi pēc James Webb kosmosa teleskopa. Astronomi vēlas atrast dzīvotspējīgas planētas un iespējams pat meklēt dzīvības pazīmes ārpus Zemes. Viens no nākotnes projektiem ir Dzīvotspējīgo Pasauļu Observatorija, kas pašlaik atrodas plānošanas posmā un kuras mērķis ir atklāt 25 Zemei līdzīgas planētas ap Saules līdzīgām zvaigznēm.

Tiešās attēlveidošanas spēks

Lai gan pašreizējie teleskopi, piemēram, Hubble vai James Webb, bieži izmanto metodes, piemēram, zvaigznes spožuma samazinājuma novērošanu, kad planēta iet garām tai, vai zvaigznes svārstību novērošanu planētas gravitācijas ietekmē, nākamās paaudzes kosmosa teleskopi varēs veikt tiešu eksoplanētu attēlveidošanu.

Pareizā viļņa garuma izvēle

Dzīvotspējīgo Pasauļu Observatorija plāno izmantot optiskos un ultravioletos viļņa garumus, kas ir noderīgi konkrētu atomu, piemēram, ūdeņraža vai skābekļa, parakstu identificēšanai. Tas ļaus mums uzzināt vairāk par planētu atmosfēru sastāvu.

Kā būvēt optisko/UV teleskopu

Ar fokusu uz optiskajiem un ultravioletajiem viļņa garumiem, Dzīvotspējīgo Pasauļu Observatorija būs līdzīgāka Hubble kosmosa teleskopam nekā James Webb kosmosa teleskopam. Tas nesīs priekšrocības teleskopa būvniecībā.

Jaunas tehnoloģijas jaunajai desmitgadei

Nākamajai paaudzei kosmosa teleskopu būs nepieciešami uzlaboti instrumenti, piemēram, kameras un spektrografi, lai pētītu eksoplanētas citu zvaigžņu sistēmās.

Medības uz dzīvotspēju

Pat ar jaunu teleskopu un jaunām tehnoloģijām nebūs viegli atrast dzīvību ārpus mūsu saules sistēmas. Dzīvotspēja ir sarežģīts jēdziens, kas prasa vairāk nekā tikai Zemei līdzīgas planētas identificēšanu ap Saules līdzīgu zvaigzni.

Dažādu paaudžu uzdevums

Pat ja mums izdosies atrast ideālu sistēmu ar iespējami dzīvotspējīgu Zemei līdzīgu pasauli, nākamais solis būs vēl sarežģītāku faktoru izpēte. Dzīvotspējīgo Pasauļu Observatorija ir nākamais solis šajā ceļojumā, bet tas nebūs galapunkts.